• “ Na een behandeling bij Nicolien voel ik alles weer stromen en zijn mijn darmklachten ook verminderd. ”

    Karin,
    babymasseuse

Nieuwsbrief

Lente – het seizoen van de lever en de galblaas

lente image

Het mooie aan de lente vind ik dat je aan alles voelt dat de natuur zich voorbereidt op een nieuw begin. Dagen worden langer, bomen krijgen hun blaadjes en er is beweging in de natuur.

In de Chinese geneeskunde is de lente het seizoen van het hout element, met de kleur groen. De elementen van het hout element zijn de lever en galblaas (meridiaan).

De emoties die hiermee zijn verboden zijn creativiteit en boosheid. Ga eens bij jezelf na of je juist in deze periode barst van nieuwe ideeën? Je kunt ongeduldige en snel geïrriteerd zijn. Of teveel hooi op je vork willen nemen.

Ben je in gevoelig(er) voor de wind? De kans is groot dat dit met de conditie van je lever te maken heeft. Klanten in mijn praktijk komen in de lente vaker met stemmingswisselingen, depressies en oogproblemen.

Je kunt de lever en galblaas meridiaan te ondersteunen door zure en groene groente te eten. Denk aan witlof, broccoli, boontjes, spinazie maar ook kip (is element van hout). Je kunt in de lente ook een vastenkuur doen om je lever te ontgiften.

Het is ook het goede seizoen om eens de tijd te nemen om te kijken welke ideeën je zou willen uitwerken en hoe je deze zou willen vormgeven.

Een nieuw begin, een nieuw geluid!

 

Herfst – het seizoen van de long en dikke darm

herfst image

Het mooie aan de herfst vind ik dat je aan alles voelt dat de natuur zich voorbereidt op de winter. Dagen worden korter, bomen laten hun blaadjes los en er komt een soort rust in de natuur. De naar buiten gerichte energie van de zomer verandert in een naar binnen gerichte, geaarde energie.

Zelf merk ik het effect van de herfst het eerste door de geur van de rottende bladeren en de rust die ik in het park voel, te midden van de drukke stad. Ik krijg zin om dingen op te ruimen en te veranderen.

De elementen van de herfst in de Chinese geneeskunde zijn de dikke darm en long (meridiaan). Deze twee meridianen hebben te maken met grenzen stellen en loslaten. Dat verklaart waarom ik twee weken geleden ik verkouden werd en vervolgens de griep kreeg. Het voelt nu alsof mijn lichaam alle gifstoffen heeft opgeruimd en losgelaten.

Wat je kunt doen om de dikke darm en long meridiaan te ondersteunen is ten eerste door je verwarmende voeding te nemen: het is bij uitstek het seizoen van de pompoen. Ook verwarmend zijn gember, peper of andere verwarmende kruiden. Je kunt je lichaam met een sauna of solarium verwarmen.

Het is ook het goede seizoen om eens de tijd te nemen om je kasten op te ruimen en te kijken welke dingen in je leven je zou willen loslaten of veranderen.

Tenslotte is het heerlijk om tijdens de herfst te genieten van de kleuren van de bladeren, kastanjes en de rust van de natuur.

 

back to top

 

Winter – het seizoen van de nieren en blaas

winter image

In de Chinese geneeskunde is de winter de periode waarin de natuur zich naar binnen terugtrekt. Ikzelf vind het heerlijk om in deze dondere maanden lang te slapen en veel binnenshuis te zijn.

Het is in de winter de tijd van het water element, met als organen de blaas en nieren. Tijdens de winter hebben mijn shiatsuklanten meer lage rugklachten, blaasontstekingen en vermoeidheidsklachten.

Daarom is het van belang genoeg slaap te nemen en niet teveel op wilskracht te varen. Wilskracht is het tegenovergestelde van moed, en zijn beider kwaliteiten van de nierenergie.

Wat drank en voeding betreft, drink voldoende water maar ook weer niet teveel want dat belast je nieren overmatig. Dat geldt ook voor het gebruik van zout. Verwarmend voedsel is uiteraard aan te raden in dit koele seizoen.

Een oefening die ik in de winter dagelijks doe is de nier/blaasstrekking. Je gaat met je benen voor je uitgestrekt op de grond zitten en reikt met je handen naar je tenen, zover je kunt. Let daarbij op dat je een strekking in de achterkant van je benen voelt. Ook kun je tijdens de strekking een blauwe kleur visualiseren. Zie hier de foto’s van alle strekkingen.

Misschien valt het je op dat je vaker kiest voor zwarte en donkerblauwe kleding? Dit zijn de kleuren die bij deze periode horen. Doe er je voordeel mee!

En nu hopen op veel zonnig weer met ijs en sneeuw deze winter!

 

back to top

Facebooktwitter